Kunst in co-creatie Textile Tales Haren

Textile Tales Haren

De Brusselse tuinwijken die in 2022 hun 100-jarig bestaan vieren, inspireerde gemeenschapscentrum De Linde om een nieuw een co-creatietraject op te starten. De bevolking en sociale woningbouw in de stadswijk is de laatste 5 jaar in Haren sterk toegenomen. Het idee ontstond om met de tuinwijk Cité Paroisse, die de oudste sociale woningen van Haren bevat, verbindend te werken naar de andere sociale huisvestingsinitiatieven en de Harenaars. Zo kunnen er contacten worden gelegd tussen nieuwe en oude Harenaars.

Textile Tales is een participatieve kunst project van kunstenares Joana Rossi - Atelier Rojo. Met Textile Tales nodigde Joana de bewoners van Haren uit om stil te staan bij hun omgeving en hoe ze die beleven. Samen haalden wij inspiratie uit verhalen van vroeger en nu om een persoonlijk beeld te creëren in textiel over het Haren van morgen. In reizende ontmoetingssessies creëerden we narratieve lagen op de bestaande cartografie. Deze textiel- ‘mapping’ maakten indrukken en impressies zichtbaar en nodigden ons uit om in de toekomst te kijken. Geïnspireerd door Latijns-Amerikaanse textielkunst maakte ieder een beeld over hoe de toekomst eruit ziet waar we er verder aan samen weven.

De resultaten van deze ontmoetingen en de verhalen werden vastgelegd op een doek en gebundeld in een publicatie, die werden voorgesteld in de zorgtuin van dagcentrum De Ark in Haren. In bijgevoegd filmpje kan u enkele sfeerbeelden van de werken en de voorstelling.