Harens goud

Joana Rossi van Atelier Rojo

Geboren in Brazilië in een Argentijns gezin, heeft Joana haar weg gevonden naar België, waar haar persoonlijke reis haar kunst en maatschappelijke betrokkenheid heeft gevormd.  Na haar studie Sociologie aan de Universiteit van Buenos Aires ontdekte ze haar passie voor kunst en begon ze te experimenteren met materialen en ambachtelijke technieken. In haar werk gaat ze actief op zoek naar manieren om mensen te betrekken, zowel op individueel niveau als binnen een gemeenschap. Door textiel te gebruiken creëert ze ruimte voor diverse mensen om samen te komen en betekenis te geven aan hun gemeenschap.

“ELKE PERSOON IS EEN UNIEKE DRAAD IN HET SOCIALE WEEFSEL”

Tijdens het onderzoek ‘Textiel Tales’ dat plaats vond tussen maart en Juni 2022, vroeg ik Harenaren naar plekken en gebeurtenissen die voor hen belangrijk waren om op de textiele kaart van Haren te zetten. Het viel me op hoe belangrijk WITLOOF was voor veel mensen. HET GOUD VAN HAREN hoorde ik telkens…. Het bleek een belangrijke rol in de gemeenschap te hebben gespeeld… Het opzet van dit onderzoek was om verhalen van vroeger en nu te verzamelen om naar de TOEKOMST te kijken.

Graag zet ik het onderzoek verder waar ik Harenaren aanzet om naar Het Goud van Haren VANDAAG op te sporen. Wat is vandaag de dag van het Goud van Haren? Wat beschouwen we nu als waardevol?  Welke bindfactoren hebben we nu in Haren en wat mist onze gemeenschap nu? Aan de hand van persoonlijke verhalen en ontmoetingen zal er een participatief kunstwerk worden gemaakt. Hierbij maak ik gebruik van textiel wat verwijst naar mijn Latijns-Amerikaanse roots. Het project van Harens Goud zal verder gezet worden vanaf mei 2024..